onsdag 4 juni 2014

Effektiva marknadshypotesen/teorin (EMH/T) eller snarare IMT (Inneffektiva marknadsteorin)

De flesta har säkert hört talas om den. För de som inte har. En kort resumé.

Effektiva marknadshypotesen (ibland teorin) är ett akademiskt påhitt vars resonemang leder fram till att en aktie alltid är korrekt prissatt. Detta då den förutsätter att hela marknaden hela tiden har tillgång till samma information. Den förutsätter inte bara att alla investerare innan man köper en aktie läser igenom ungefär allt som skrivs om bolaget utan också att människor tänker likadant och agerar rationellt i alla hänseenden efter att man plöjt igenom materialet. Eftersom alla vet precis lika mycket, har samma kunskap om en aktie, vet vad varje nyhet innebär för ett bolag så kan således inte en aktie vara felaktigt prissatt. Marknaden har alltid rätt.

----------------------------

Solen skiner, du är på glatt humör. Ditt senaste köp har tickat nån procent upp. Helt plötsligt plingar det till i telefonen. En nyhet om bolaget, kursen backar först några procent, några till. Du förstår ingenting. Läser igenom nyheten. Bolaget har skickat den på engelska. Det är massa konstiga ord. Du förstår ingenting. Aktiegrafens lutning börjar bli beklagande brant. Du blir handlingsförlamad, sitter kvar. Förstår fortfarande ingenting. 

Tough luck....du blev nyss en felande länk i teorin. 

----------------------------

Hursomhaver, man får tycka vad man vill om teorin. När det kommer till Rocket-portföljen är det istället tron på IMT, dvs ineffektiva marknadsteorin som regerar (om begreppet existerar vet jag inte, men nu gör det de i alla fall)

Småbolagen är nämligen relativt obevakade. Detta leder till att det är betydligt enklare att som investerare skaffa sig mer kunskap än vad marknaden generellt sett har om bolaget. Pennan är oftast inte vassare än svärdet men när det gäller småbolag så kan man förenklat säga att kunskap ger makt.

----------------------------

Med det sagt. Fallet ovan har säkert hänt de flesta och så även mig själv (vilket gjorde att jag reflekterade över hur det inte ska kunna hända igen), det finns dock ett ganska så enkelt sätt att undvika passiviteten som uppstår - nämligen att läsa på. Ju mer kunskap du insuper om ett bolag desto enklare blir det att värdera en nyhet. Desto enklare blir det att göra antaganden och desto enklare blir det att förstå hur situationen i omvärlden påverkar din investering.

----------------------------

Det kommer kräva en massa tid tänker du, ja det kommer det säger jag. Ska du lyckas navigera rätt bland småbolagen så krävs det att man investerar just tid - det är nämligen så få andra som orkar göra det.

Och för dig som inte vet vart du ska börja. Börja i senaste årsredovisningen, läs den en gång nonstop och strunta i att du kanske bara förstår hälften. Gå sedan tillbaka och gör det igen. Men den här gången, slå upp allting du inte förstår. Börja bit för bit. Det kanske tar ett par kvällar men du kommer få igen det. När du gör det nästa gång så kommer det gå snabbare, till slut så tar det inte så lång tid alls. Du lär dig ganska snabbt vad det är du ska titta efter för att ganska så snabbt kunna göra en första bedömning om bolaget.

Det gäller bara att nöta, nöta nöta.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar